• Simulované voľby do Európskeho parlamentu

          •  

            Dňa 15.5.2024 sme mali tú česť sledovať aktívnu účasť našich žiakov na simulovaných voľbách do Európskeho parlamentu. Ich zapojenie v tomto demokratickom procese bolo nielen povzbudzujúce, ale aj dôležité pre formovanie ich politického povedomia a angažovanosti vo verejnom živote. Tento krok svedčí nielen o ich záujme o aktuálne politické udalosti, ale aj o ich schopnosti a ochote podieľať sa na rozhodovacom procese. Je to príležitosť, ktorá im umožňuje zažiť a pochopiť fungovanie demokracie a volebného systému, čo je zásadné pre ich osobný rozvoj a pochopenie ich role v spoločnosti. Táto skúsenosť im tiež umožňuje vyjadriť svoj hlas a názory na politické témy, čo je dôležité pre budúcnosť demokracie a spoločnosti ako celku. Sme hrdí  na našich žiakov za ich aktívnu účasť a angažovanosť vo verejnom živote, a veríme, že tento zážitok im poslúži ako cenná lekcia pre budúcnosť.

          • Krajská futbalová liga

          • Dňa 14.5.2024 sme sa zapojili do ďalšieho ročníka Školského pohára krajskej futbalovej ligy, ktorú organizoval Košický samosprávny kraj. Tento turnaj sa konal na SOŠ priemyselných technológií v Šaci, kde si naši chlapci zmerali sily s inými študentami stredných škôl a skončili na 4. mieste.

          • SpeakOut

          • On May 10, nine American volunteers from the SpeakOut program visited our school and led engaging English lessons for students in their first through third years, employing experiential learning methods. During these sessions, the volunteers helped our students overcome their fear of speaking in a foreign language. In addition to language skills, the students also learned a great deal about life in the USA. This visit was a valuable experience for both the volunteers and the students.

             

            10. mája navštívilo našu školu deväť amerických dobrovoľníkov v rámci programu SpeakOut, ktorí zaujímavou formou viedli hodiny anglického jazyka pre študentov prvého až tretieho ročníka využívajúc metódy zážitkového učenia. Počas týchto hodín pomáhali dobrovoľníci našim študentom prekonať strach z rozprávania v cudzom jazyku. Okrem jazykových zručností sa študenti dozvedeli aj mnoho o živote v USA. Táto návšteva bola obohacujúcim zážitkom pre dobrovoľníkov aj pre študentov.

          • Deň Európy

          • Naši študenti 1. a 2. ročníka navštívili 7.mája pri príležitosti osláv 20. výročia vstupu Slovenska do EÚ, európsku dedinku, kde sa prostredníctvom prezentácií dozvedeli zaujímavé informácie o aktivitách Európskeho parlamentu a ďalších organizácií.

            S odborníkmi mali možnosť  diskutovať o umelej inteligencii a blížiacich sa voľbách do európskeho parlamentu.  

          • Brigáda

          • Sviatok práce sme oslávili v škole maľovaním plota, pričom na záver nám náš riaditeľ pripravil skvelé grilované dobroty.

            Chceme sa poďakovať všetkým zúčastneným. Ako bonus, všetci zúčastnení študenti dostanú neskúšanku

            Skvelá práca!

          • Jubilejný 30. ročník stolnotenisového turnaja

          • 25. apríla 2024 sa v telocvični našej školy, OA Polárna Košice konal jubilejný 30. ročník stolnotenisového turnaja, organizovaný Radou ZO OZ PŠaV SŠ a Z Východoslovenského regiónu.

            Na turnaji sa zúčastnilo 18 športovcov zo stredných škôl a zriadení Prešovského a Košického kraja. Súťažilo sa v mužských aj ženských kategóriách.

            V mužskej kategórii zvíťazil Pavol Bujňák a v ženskej Anna Čišková, srdečne im blahoželáme. 

            Účastníci boli spokojní s organizáciou turnaja a už sa tešia na budúcoročné stretnutie

          • Riaditeľské voľno

          • Z dôvodu konania prijímacích skúšok riaditeľ školy rozhodol:

            štvrtok 2. mája 2024

            1.roč - riaditeľské voľno

            2.roč - duálne vzdelávanie vo firmách

            3.roč - riaditeľské voľno

            4.roč - vyučovanie v škole podľa rozvrhu

            pondelok 6. mája 2024

            1.roč - riaditeľské voľno

            2.roč - riaditeľské voľno

            3.roč - riaditeľské voľno

            4.roč - vyučovanie v škole podľa rozvrhu a duálne vzdelávanie vo firmách

          • Poďakovanie - Deň narcisov

          • Milí naši spoluorganizátori, dobrovoľníci,

            ĎAKUJEME vám všetkým, že sme spoločne dokázali spojiť ľudí v pozitívnej emócii, ktorej nástrojom bol malý žltý narcis - kvet nádeje.

            ĎAKUJEME, že ste nám pomohli, aby sme my mohli pomáhať ďalej - onkologickým pacientom a ich blízkym.

            Deň narcisov dosiahol v Košiciach a okolí krásny výsledok - 67.213,10 EUR

            Dobrovoľnící z OA Polárna 1 v Košiciach vyzbierali túto krásnu sumu 304,95€.

            So želaním pevného zdravia, spokojnosti a dobrého pocitu, že ste boli nápomocní pri zmysluplnej aktivite,

            s úprimnou vďakou a pozdravom 

            za tím LPR

            Ľubica Slatina

          • Jarné upratovanie

          • Dňa 13.4.2023 sa naša škola zapojila do jarného sídliskového upratovania, ktorú organizovala Mestská časť Košice – Nad Jazerom. Zobrali sme si vrecia, metly, hrable, lopaty a s chuťou sa pustili do práce.

             

            Tešíme sa, že aj my sme priložili ruku k dielu a prispeli k tomu, aby sme sa všetci cítili dobre v našom prostredí.

             

            A čo dodať na záver? Zostáva nám len dúfať, že výsledky našej práce budú viditeľné čo najdlhšie a tých, ktorí nevedia, kam patria odpadky, bude čo najmenej.

          • Burger od šefkuchára Mareka Madzika

          • Dnes nás svojou navštevou poctil šefkuchár spoločnosti Bidfood Slovakia, držiteľ certifikátu pre akreditovaného komisára WACS  Marek Madzik​​. 

            Svoje skúsenosti z modernej gastronómie, ktoré získal počas pôsobenia v Nemecku, Taliansku a Švédsku, ako aj na prestížnych zahraničných gastronomických podujatiach odovzal našim pani kuchárkam a spolu s nimi pre nás všetkých pripravil perfektné a chutné BURGRE :) Tie nám všetkým chutili :)

            Ďakujeme za skvelý gastronomický zážitok

          • Blíži sa DEŇ NARCISOV

          • Aj tento rok sa študenti našej školy ako dobrovoľníci zapoja do verejno-prospešnej zbierky Liga proti rakovine.

            Deň narcisov sa TENTO ROK  BUDE KONAŤ UŽ 28. KRÁT A TO 

            18. APRÍLA 2024  

            kedy môžeme finančne podporiť túto zbierku aj u nás v škole. 

          • Exkurzia vo vedeckej knižnici

          • Študenti 1.A sa zúčastnili 9.4.2024 exkurzie v Štátnej vedeckej knižnici, konkrétne v Americkom centre. Vypočuli si prednášku v anglickom jazyku o pôsobení a možnostiach knižnice. Počas stretnutia si študenti mali možnosť zahrať kvíz a vyriešiť problémovú situáciu predstavenú v anglickom jazyku. Prváci mali taktiež príležitosť obhliadky celej budovy vedeckej knižnice a registrácie do knižnice bez poplatku.

          • Konferencia pre mladých 2024

          • Dnes sa naši parlamenťáci spolu s pani učiteľkou Tobisovou zúčastnili Konferencie pre mládež s názvom Príležitosti pre mladých v Košickom kraji 2024, kde sa dozvedeli o rôznych príležitostiach, do ktorých sa mladí ľudia môžu zapojiť v našom regióne, ako aj o tom, ako tráviť voľný čas zmysluplne.

            Taktiež sa mali možnosť stretnúť aj s inšpiratívnymi osobnosťami z rôznycch oblastí,  zástupcami miestnych samospráv, partnermi z neziskového sektora a súkromnej sféry.

          • Biblická olympiáda

          • Dňa 22. marca 2024 sa konalo okresné kolo 22. ročníka Biblickej olympiády v kategórii stredných škôl a gymnázií, ktorú vyhlasuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a Konferencia biskupov Slovenska.

            Cieľom olympiády je výchova k hodnotám a medziľudským vzťahom na základe spoznávania biblických postáv a udalostí. Predmetom súťaže boli poznatky z vybraných kníh Svätého písma a to zo Starého zákona - Kniha Genezis, Kniha Daniel, Kniha Žalmov a z Nového zákona z Evanjelia podľa Jána.

            Súťažilo spolu 13 stredných škôl a gymnázií. Našu školu reprezentovali žiaci II. B - Martina Garbárová, Viktória Kappanová a Samuel Gondoľ.

            Umiestnili sa na 8. mieste.

            Srdečne blahoželáme!

          • LETart MEDZI NAMI a Harvart SVET MÉDIÍ 2

          •     V utorok 12. 03. 2024 sa študenti I. a II. ročníka našej školy  zúčastnili LETart MEDZI NAMI na pôde TUKE v aule Maxima v Košiciach. Išlo o protiextrémistický multimediálny výchovný koncert so skupinou AYA zameraný na naše tradície, na našu históriu, na ľudské hodnoty a proti klamstvám a hoaxom šíriacim sa internetom. Vždy máme na výber, čomu budeme veriť.

                 V programe boli použité výpovede známych i menej známych osobností, ktoré svojimi postojmi a názormi ukazujú mladým ľuďom správnu životnú cestu.

                  V stredu 13. 03. 2024 sa študenti  II. a III. ročníka našej školy  zúčastnili audiovizuálnej prednášky Harvart SVET MÉDIÍ 2 v KSC na Jedlíkovej v Košiciach. Preniesli sme sa do sveta kinematografie, jej histórie, do sveta filmu v momente, keď sa v ňom začal uplatňovať zvuk. Študentom bol zaujímavým spôsobom predstavený kreatívny svet hudby a obrazu a svet reklamy. Bežne nedostupné informácie pomáhajú študentom zorientovať sa v svete mediálnej gramotnosti.